Billiga barncyklar på nätet

Säkerhet barncykel

Att cykla är något av det bästa barn vet. De cyklar överallt och ingenstans. Att lära ditt barn hur man cyklar säkert kan förhindra att det skadar sig allvarligt. Skrubbade knän och en och annan handflata är en sak, men om du inte vill att ditt barn ska råka ut för större olyckor räcker det inte att hålla tummarna och hoppas att det aldrig ska hända. När barn cyklar går mycket av koncentrationen åt till själva cyklandet. När barn är ca 12 år har deras hjärnor och deras syn utvecklats så pass att de kan vara redo att ge sig ut i trafiken och cykla. Fram till dess bör de hålla sig på cykelbanorna.


För det första måste du se till att själva cykeln är säker. Håll cykeln ren. Lär barnet att hjälpa till med att göra ren sin cykel med jämna mellanrum. Du kan spola cykeln ren med en trädgårdsslang eller vattenkanna bara du är försiktig med områden runt kedjan. Det är viktigt att oljan inte sköljs bort. Om man inte har möjlighet att tvätta cykeln duger det bra att torka av den med en fuktig mirakeltrasa då och då. Lär ditt barn att vara varsam med sin barncykel, att ställa den med stödet och inte slänga den på marken etc.

Kolla att bromsarna fungerar som de ska. Titta så att alla ekrarna i hjulen är hela. Cykeln ska ha en vit reflex framåt, en röd reflex bakåt och orange reflexer i hjulen/på pedalerna.

För att barnet ska kunna cykla på ett bra sätt behöver man justera höjden på sadeln med jämna mellanrum. Barnet ska nå ner till marken med åtminstone ena foten. Mindre barn bör nå ner med båda fötterna i marken.  Ibland behöver du till och med justera styrets höjd. På tal om styret så ska det ha handtag i gummi/plast och dessa ska sitta ordentligt fast. Annars kan de plötsligen lossna och barnet ramla och skada sig på styrets ände. En ringklocka är bra att ha. Den ska sitta så nära handtaget att det räcker att sträcka ut tummen för att ringa i den. Den ska också bara användas när man behöver påkalla någons uppmärksamhet på att man kommer, inte ringas i stup i ett.

Säkerhet

Självklart ska man dessutom använda cykelhjälm.

Små barn och barn som håller på att lära sig cykla på 2-hjuling kan dessutom behöva knä- och armbågsskydd.

När ditt barn är stort nog att cykla själv i trafiken är det dags att gå igenom hur man beter sig på ett trafiksäkert sätt.

Man cyklar på höger sida (i samma riktning som bilarna kör) och man håller sig nära kanten på vägen. Finns det ränder brukar man rekommendera cyklar att hålla sig utanför dem. Det finns även handsignaler att använda för att göra omgivande trafikanter uppmärksamma på hur du kommer att bete dig. Handen (underarm och hand) hålls upp bredvid kroppen = jag kommer att stanna. Handen utsträckt rakt ut från kroppen åt höger = jag kommer att svänga till höger vid kommande korsning. Handen utsträckt rakt ut åt vänster = jag ska svänga vänster. För att kunna göra dessa tecken måste man kunna styra med bara en hand och det kräver lite träning. Se till att ditt barn inte gör dessa tecken utan att ha tränat på dem. Att kunna ta sig en snabb titt över axeln medans man cyklar är också viktigt när man är ute i trafiken. Innan du stannar eller svänger behöver du ha koll på vad som händer bakom dig. Detta får du genom att kika över axeln.

Får man skjutsa på cykel?

”På en cykel eller moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för. När en cykel eller moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock på fordonet färdas ytterligare

1. ett barn under 10 år, om den som styr fordonet har fyllt 15 år, eller

2. två barn under 6 år, om den som styr fordonet har fyllt 18 år.”

Enligt Trafikförfattningens 6 kap. 3 §.

Att skjutsa är svårt, framförallt då balansen påverkas av den extra tyngden och då koncentrationen påverkas av att man är flera på cykeln.

Köp barncykel billigt!
Billiga
Sponsrade länkar